Kun halutaan näyttää tiettyä paikkaa mahdollisimman laajasti ja kattavasti, voidaan kohteesta ottaa 360-kuva. Kun sitä katsotaan sille tarkoitetun sovelluksen avulla, voidaan kuvaa pyörittää, jolloin tila hahmottuu erittäin hyvin. 360-kuvia voidaan ottaa sekä sisä- että ulkotiloista. Jotkut palvelut, kuten Facebook ja Google kuvat, osaavat automaattisesti näyttää 360-kuvia.
On myös mahdollista tuottaa 360-videoita. Tyypillisesti 360-videoita katsotaan tavallisina videoina, jolloin 360-kuvaus mahdollistaa editointivaiheessa kuvakulman valitsemisen vapaasti mihin suuntaan tahansa. Alla on esimerkki.
360-videoita ja kuvia voi katsella myös VR-lasien avulla, jolloin koko 360 asteen kuva on nähtävillä katseen suuntaa kääntämällä. Puhelimella 360-videoiden katselukulmaa voi vaihtaa kännykkää kääntelemällä. Lisäksi voidaan tuottaa 180-videoita ja kuvia, joiden ominaisuutena on yleensä myös kolmiulotteisuus. Kuvakulma on 180 - 144 astetta. Tässä tapauksessa kuvaus tehdään kahdella linssillä, jotka vastaavat ihmisen silmien näkökenttää.
Alla olevista viimeisenä on esimerkki 3D VR 180 videosta. 3D-vaikutelman saa ainoastaan VR-laseilla videota katsottaessa. Videoihin voidaan liittää myös 3D-ääni, eli äänen suunta muuttuu päätä käännettäessä.
3D VR-videoiden käyttötapoja voivat olla esimerkiksi:
- Koulutusvideot, joissa ensimmäisen persoonan näkymä on oleellinen. Mahdollistaa asioiden orientoivan kokemisen ennen kuin ryhdytään todellisiin toimiin.
- Rakennusta, tuotantotiloja tai muuta sisä- tai ulkotilaa esittelevät videot
- Konserttien ja erilaisten kulttuuri- ja urheilutapahtumien immersiivinen kokeminen.
- Dokumenttien tuotanto, jossa keskeistä on kokea itse paikan päällä erilaisia tapahtumia ja tilanteita.
- Matkailuvideot ja -mainokset
- Virtuaaliset taideinstallaatiot
Ota yhteyttä, niin tutustutaan VR-videotuotantoon ja kokeillaan miltä videot näyttävät VR-lasien läpi katsottuna!